Upravljanje ponašanjem – sprovod li odluke u djelo?

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Znamo da bi bilo dobro da se hranimo zdravije, da počnemo vježbamo, da uvijek iskazujemo svoje mišljenje, da zatražimo povišicu plaće, da upišemo neki tečaj, da izađemo iz lošeg braka, da kažemo djetetu “ne”, da održimo riječ, .. ipak …

Ono što je teži dio i što nam je manje poznato je kako sve to i provedemo u djelo. Čini se da većina nas zna “šta” trebamo napraviti, ali manji broj zna i “kako”. Planiramo, razmišljamo, nekada čak odlučimo i krenemo ali se negdje ipak saplctcmo.

Važno je da razumijemo zašto nam se događa to što nam se događa, jer ćemo onda moći i da utječemo na sebe, a ne da udaramo glavom u zid i vrdmo se u začaranom krugu.

Ljudskim ponašanjem upravljaju dvije sile:

• potreba da izbjegnemo bol

• želja da osjetimo zadovoljstvo

Ipak, mi ćemo uraditi mnogo više da bi izbjegli bol nego što ćemo uraditi da osjetimo zadovoljstvo. Bol je veći motivator, ali samo
kratkoročno gledano.

Naša realnost je određena onim na što se koncentriramo, ili još jasnije tamo gdje nam je pažnja to je mnogo stvarnije za nas. Ako odlažemo nešto što znamo da trebamo napraviti to je zbog toga što naš mozak vezuje osjećanje zadovoljstv a za nc-provođenje, a osjećanje bola za provođenje određene akcije. Mi znamo da ćemo osjetiti zadovoljstvo ako izdržimo do kraja, ali ono što nam je bliže i realnije (jer se to koncentriramo), je osjećaj bola kroz koji treba proći.

SKIDANJE CRNE MAGIJE TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

SLOVENIJA

1,05 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVEDSKA

7 SEK

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SRBIJA

60 RSD

MAKEDONIJA

35,4 MKD

MAĐARSKA

300 HUF

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

POZOVI ODMAH

SIGURNO

BRZO

POMAŽE

Saznajte šta Vas očekuje u budućnosti.