Astro INDEX

STRAVA U lagum

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email

Jožu Berndija, presreli su hrvatski vojnici između Vukovara i Petrovca ​​i zaklali ga, a lagumi Vučka učione nastavili su donose nesreću svim posjetiteljima i poslije zauzimanja sela Cerić od strane srpskih vojske. Priča o stoljećima čuvanom basnoslovnom blagu potaknula je maštu i gramzivost u mnogim glavama. Početkom 1992. u Cerić su, što tajno što javno, počele stizati grupice ljudi sa samo jednim ciljem – traganjem za blagom Vučka učione koja je tada već bila u ruševinama. Linijom fronta o tome su kolale svakojake priče. Govorilo se da Služba državne sigurnosti iz Srbije već ima svoje ljude na terenu koji tragaju, a također i služba sigurnosti Hrvatske.
Po osvajanju Cerića, frontalnu liniju prema Vinkovcima lijevo i prema Nuštru desno držali su mahom dobrovoljci iz Srbije i teritorijalci iz Mirkovaca i Sremskih Laza. Jedini put za Cerić bio je onaj tenkovski, prosječan kroz šumu Mala Bosna, a išao je iz Starih Jankovaca. Borbe su vođene danonoćno. Napadi pješaštva i tuča topništva iz Vinkovaca i Nuštra bili su pakleni iu Ceriću se svakodnevno ginulo. Tako nemilosrdni napadi, pored ostalog, dovođeni su i u vez s blagom u Vučkoj učioni. Čak su neke starješine tu vjerojatnost uzimale ozbiljno.
Jedne večeri, trojica mladića sa sandukom eksploziva i sa lampama otišla su sa položaja prema ruševinama Vučka učione. Priča jednog iz Požarevca, koji je preživio, a koju sam čuo od vojnika na prvoj liniji, svodila se na sljedeće:
‘Kradom smo išli između ruševina prema raskršću i centru sela, odakle smo skrenuli prema Vučkoj učioni. Sve je bilo u ruševinama i užasno je zaudaralo na paljevinu. Dvojica smo nosili sanduk s trotil, a treći je išao ispred s puškom i lampom koju smo upalili tek kad smo ušli u ruševine ispod crkvenog kubeta. Unutra smo, pri svjetlu lampe, tražili prolaz za lagum. Ništa, samo cigla, skršene stvari, jeza da te uhvati od ssvega. Tada sam osti strah, gore nego od crnokošuljaša koji su neki dan gotovo ušli u selo nama iza leđa.
Htjeli smo izađemo, kada se u jednom kutu nešto stropošta. Netko komešanje. Ugledamo ispred sebe čovjeka u nekoj starinskoj odori. Uperimo svjetlo u njega, kad ono živa kost i koža, a oči mu usahle, crvene i krvave, jedva vire iz duplji. Pita nas što hoćemo. Uglas rekosmo, kao da smo odjednom poludjeli. Čovjek se onda okrete i mahnu rukom da ga pratimo kroz jedan prolaz kojeg do maločas nije bilo. Za njim uđosmo u neku prostoriju iz koje su vodile kamene stepenice u dubinu. ‘Lagum’ – reče on, i pokaza rukom na dolje. Dodade da ugasimo lampu jer mu svjetlo smeta. Moj drug ugasi lampu, a onda nastadoše strahote. Nepoznatom oči sjaje i osvatljavaju silazak stepenicama. Sišli smo u hodnik gdje se jedva disalo. Pod blatnjav oko naših nogu trče i cijuču veliki parcovi, nikada veće nisam vidio. Po zidovima hodnika vise okačeni ljudski kosturi, na nekima još dronjci odjeće. Pakao, strahota – pomislio sam i rekao da hoću da se vratim. Neznanac me je prostrelio očima, a jedan moj drug mi došapnu se vratiti i dovedem još naših sa linije. Valjda je i on osjetio opasnost od neznanca. Šutke sam zastao i krenuo natrag. A onda začuh jezive krike. Mozak me zabole od neljudskih urlika i straha.Puklo je nešto u meni te otrčah dolje, natrag u lagum. Gospodine, obojica su bila okačena o kameni zid laguma i probodena usijanim bodežom kroz pupak. Meso se još pušilo i osjećao se strašan smrad.
Pobjegao sam odatle, ni sma ne znam kako sam se popeo stubištem i izašao van. Kao bez duše stigao sam na liniju i obavijestio naše. Desetak ih je odmah pošlo za mnom, ali tamo, ispod kubeta – ničega! Ni prolaza za lagum, ni traga ni od čega! Zaključeno je da su dvojica mojih drugara pobjegla sa fronta, a nešto kasnije kada se ustanovilo da nisu došli kući u Srbiju, počela je potraga. Nikada nisu nađeni, iako su eksplozivom i bagerom razvaljivane ruševine Vučka učione. ‘

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1,99 CHF

AUSTRIJA

1,55 EUR

SRBIJA

120 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznajte šta Vas očekuje u budućnosti.