Astro INDEX

SABLASNA DEVOJČICA HARA DRUMOVIMA

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email

Ako netko želi doživjeti uzbuđenje koje pružaju dugo vremena nerazjašnjene misterije, a pri tom ima dovoljno hrabrosti da se upusti u takvu avanturu kao što je susretanje oči u oči sa sablasnim prikazanjima, onda nema sumnje treba da ode u Birmingham, milijunski grad u britanskom Vest Midlendsu, poznat po svojoj dugoj povijesti još od 6. stoljeća, industrijskoj revoluciji koja je upravo ovdje počela, a danas komercijalni i biznis-centar Engleske. Unatoč pečatu modernih vremena, Birmingham je u arhitekturi zadržao duh prošlosti, sa građevinama čije sjenke kriju magličaste tajne minulih stoljeća.
Urbane legende, ili možda i nešto više nego samo one, s vremena na vrijeme, dospijevaju u žižu javnosti i na stranice tiražnih novina, pa je tako 18. svibnja ove godine britanski ‘Telegraph’ objavio priču o prometnim udesima, od kojih su se neki završili i tragično. Oni se događaju na Oldnel Roadu, blizu Birminghama, a kao ‘krivac’ se navodi ni manje ni više nego duh jedne djevojčice u odjeći iz viktorijanske epohe, koja se iznenada pojavljuje na putu, zbunjuje i ometa vozače, a zatim isto tako tajanstveno nestaje. Bar tako tvrdi ne mali broj očevidaca nezgoda, kao i oni koji su u njima sudjelovali, ali su uspjeli brzim reagiranjem sigurno zaustave vozilo i izbjegnu da se slupaju na dijelu puta koji je inače označen kao ‘crna točka’. Istraživači paranormalnih pojava uočili su tu podudarnost, ističe britanska štampa, i zabilježili da se djevojčica pojavljuje kasno noću, po izjavama mještana, već posljednjih nekoliko godina, a logičnog objašnjenja nema, ili nadležni još nisu uspjeli da mu uđu u trag.
Tajanstvena pojava na Oldnes Roadu u Halesovenu predmet je interesovanja Paraistraživačkog društva, koje u West Midlendsu postoji već 22 godine, i čiji je predsjednik David Taylor izjavio: ‘Mada ljudi koji su prijavili viđenja nisu uglavnom doživjeli udes, bili su toliko blizu da su morali skrenu vozilo pored aparacije i da se zaustave na drugoj strani ili na pločniku. Nije isključeno da su vidjeli nešto ‘. Na pitanje je li možda riječ o nekoj vrsti optičke varke, Taylor doduše ne odbacuje u potpunosti takvu mogućnost, ali podsjeća da se na tom mjestu dogodio niz incidenata i da su svi koji o tome svjedoče vidjeli istu stvar. A to je djevojčica u dobi od tri do pet godina, u odjeći koju namah prepoznaju da pripada viktorijanskom dobu, tako da je teško pretpostaviti kakva bi ‘optička varka’ morala biti u pitanju pa da se ponavlja iz slučaja u slučaj?
Jimmy Len, koji stanuje u blizini uklete prometnice, kaže: ‘Dogodio se veći broj nezgoda na tom putu, i ne bih bio iznenađen da je njihov uzročnik sablasna figura. Mi ne znamo zašto se to događa, ali je ona vjerojatno razlog zbog kojeg je to mjesto postalo ‘crna točka’. Policija u West Midlendsu, naravno, uzdržava se od davanja komentara da li je u pitanju natprirodna pojava, a kao najnovije udese pominje jednog motociklistu koji se sudario s automobilom u studenom, kao i drugu priliku u kojoj je žena nakon što se slupala na istoj dionici završila u bolnici. Počela je i polemika na stranicama tiska, i petnaestak čitatelja iznijelo je u međuvremenu svoje mišljenje, a neki od njih sumnjaju da je u pitanju duh i, shodno onome što u današnjem vremenu opterećuje misli prosječnog Britanca, za nesreće optužuju čak i – fundamentaliste! ‘Ne vidim razlog zbog kojeg vozači obilaze oko aparacije i penju se na pločnik’, navodi se u pismu, ‘jer se ona pojavljuje van puta i vjerojatno ih zaustavlja da ne bi udarili u drvo. Ako ste toliko loš vozač da se s puta usmjerite prema petogodišnjoj djevojčici, onda vam treba oduzeti dozvolu. Ona je vjerojatno dijete fundamentalista, jer oni vole da se oblače u odjeću iz viktorijanskog vremena ‘, piše jedan od čitatelja. Drugi, koji je profesionalni vozač već 40 godina, kaže da je za to vrijeme vidio mnogo čudnih stvari na cestama, ali da su prevelika brzina i slabi refleksi vozača najčešći uzrok nezgoda i da zbog duhova – ne treba previše brinuti!
Prema pisanju ‘Guardiana’ od 31. listopada 2006. godine, ‘duhovi su učinili autocestu M6 u Midlendsu svojim omiljenim šetalištem’. Kako tvrdi autor članka Martin Wainwright, poslije mnogo godina čudnih zbivanja na usamljenim drumovima i dalekim raskršćima, na M6 je zabilježeno više potvrđenih viđenja i osjećanja od kojih se ježi kralježnica nego na bilo kojem pravcu u zemlji. Rimski vojnici koji marširaju pod punom ratnom spremom, aparacija umno poremećene autostoperke i fantomski kamion koji vozi u suprotnom pravcu od dozvoljenog – svi se pojavljuju na šest izuzetno prometnih prometnih traka – ili u mašti njihovih korisnika !? ‘Mi smo zaključili da je najsablasniji britanski put, kako se ispostavilo, tamna linija blizu drevnog bojnog polja’, rekao je Tony Simons, istraživač pojava na ovom pravcu. ‘Jer, kada razmislite o tome, otkriće ima smisla pošto je M6 jedan od britanskih najdužih puteva i vodi kroz mnogo okruga, pa stoga je u dodiru s neizmjerno mnogo povijesnih ostataka.
Sablasna zbivanja su registrovana od strane brojnih očevidaca, među kojima su vozači kamiona, bolničari i drugi, a Paul Devere, ekspert za posjednuće, koristio je Geigerov brojač provjeriti razinu radijacije na mjestima koja se učestalo ponavljaju u izvještajima. Aparacije, ili ono što navodi 45 posto svih vozača da misle da su ih vidjeli, najčešće su na dionici koja je udaljena 230 milja od Karlslajla prema ragbiju. ‘Zanimljivo je da imamo mnogo više prijava o jasnim viđenjima sa puta M6 nego sa bilo kojeg drugog’, rekao je Simons, čije je osmatranje organizovala kompanija za izgradnju cesta ‘Tarmak’. Ispitivanje je obuhvatilo mnogo širi prostor od Midlendsu, i zaključak je da je većina fenomena bezopasna, ali nekoliko prometnica označeno je kao takve po kojima tajanstvene siluete imaju naviku istrčavaju ispred vozila. Po Devereu, posednutost autocesta sve je češća u posljednje vrijeme, ai on osobno imao je priliku da se susretne sa fantomskim ‘pik-ap’ vozilom na putu M6. Nova dionica ove magistrale kroz Midlends izgleda da je privukla ni manje ni više nego – rimske kohorte! Sue Cowley, iz Koleshila u Vorvikšajru, rekla je da je imala priliku da vidi dvadesetak vojnika, ‘više nalik izduženim sjenama nego ljudima kako hodaju po šljunku kao da prolaze kroz vodu’.
Da pojava sablasti na putevima nije novijeg datuma, govori o događaj koji je u svojoj bogatoj dokumentaciji zabilježio Andrew Grin, jedan od najaktivnijih britanskih ‘lovaca na duhove’ u drugoj polovici prošlog stoljeća. On kaže da je gospođa Edna Jeffries, koja je 1966. godine radila kao bolničarka i Brumsgrouv bolnici, jedne večeri čekala na autobus broj 144 da bi stigla na noćno dežurstvo. U figuri muškarca koji se pojavio na Bristol Roadu prepoznala je Džona biven, prijatelja kojeg godinama nije vidjela io kojem davno nije ništa čula. Pitala se je li i on nju prepoznao i obratila mu se riječima: ‘Bok Johne, šta te dovodi na ovo mjesto?’ Bila je šokirana kada joj on nije odgovorio, nego je samo nastavio da gleda pravo ispred sebe. Izgledao je vrlo bolesno, izjavila je kasnije. Još jednom ga je pozvala po imenu, au tom trenutku stigao je autobus i Jeffries je uznemirena ponašanjem prijatelja ušla u vozilo i još jednom kroz prozor bacila pogled ka mjestu gdje je stajao, ali tamo više nije bilo nikoga.
Narednog dana, ispričala je događaj jednom drugom zajedničkom prijatelju i rekla da je zabrinuta ponašanjem Džona biven. ‘Naravno, kada je on umro prije dvije godine’, dobila je tipično engleski hladnokrvan odgovor! Edna Jeffries provjerila je ovu informaciju i utvrdila da je točna, a Andrew Grin je saznao da usamljenog čovjeka bolesnog izgleda mnogi često viđaju na pravcu autobusne linije broj 144 kako hoda prema autobusu a zatim iznenada iščezava. Green je istražio još jedan slučaj pojave drumske sablasti, i to na raskrsnici Tajberna i Chester Roada u Erdingtona kod Birminghama. Svjedoci su viđali figuru odjevenu u dugu, sivu odjeću, koja bi ostajala dvadesetak sekundi a zatim nestajala, ali nisu mogli odrediti je li aparacija muškog ili ženskog spola, niti da joj vide lice. ‘Nort Birmingham Times’ objavio je pretpostavku Endrju Grina da je riječ o žrtvi ubojstva iz 1745. godine, u vrijeme rata sa Flandrijom, kada je pijani pukovnik kamberlendske regimente uhitio jednog mladića koji je bježao ispred neprijatelja, a ovaj, da li zato što je zanijemio od straha ili je inače bio nijem, nije mogao reći tko je i odakle dolazi. Pukovnik je presudio da mu se kao špijunu odrubi glava. Legenda je potvrđena kada je u 19. stoljeću u Pajp Heiss parku iskopan obezglavljeni skelet.
Po drugoj verziji Endrju Grina, ovaj birmingemski duh mogla bi biti Meri Ashford, koja je ubijena na igranci povodom jednog praznika 1817. godine. Za ubojstvo je osumnjičen mladi farmer koji se prezivao Tornton, ali je na suđenju oslobođen. Lokalno stanovništvo, međutim, toliko je bilo uvjereno u njegovu krivnju i progonilo ga, da je na kraju odselio u Ameriku gdje je i umro. Gotovo nevjerojatno, ali 1974. godine, na isti praznik, Bijeli ponedjeljak, također u Erdingtona, ubijena je mlada djevojka, za njeno ubojstvo okrivljen čovjek po prezimenu Tornton – ali i on je također oslobođen u nedostatku dokaza! Dugačak je spisak sablasnih manifestacija na birmingemskim cestama u posljednjim desetljećima, ali iu skorije vrijeme. Jedna od njih odnosi se na Brajtstoun Roud, na kojem obično oko tri sata iza ponoći odjekuju krici i plač za koje se ne može utvrditi odakle dolaze. Neki očevici tvrde da su tom prilikom primijetili avetinjski lik blijedog dječaka u suzama.
Na Kolshil Roadu, u veljači 1975. godine, pojavljivao se duh lokalnog mesara Barvika koji je ubijen 1780. godine. On je zakoračio ispred kombija koji je pripadao službi obezbeđenja, a kada je vozač pokušao razgovarati s njim, nestao je. Među posednute pada i put između Birminghama i Šerburna, i za njega postoji legenda da se pred zoru pojavljuje čovjek s cilindrom na glavi, staromodno odjeven, koji hoda duž prometnice i skuplja bačene papiriće. Na stejšn Roadu kod Erdingtona, prema svjedočenju jednog svećenika, 1975. godine, čekao je da žena u telefonskoj govornici završi razgovor, a pošto je on dugo potrajao, otvorio je vrata da pita koliko će joj još vremena trebati. U tom trenutku, figura žene se ‘rastopila u zraku’ i govornica je bila prazna!
Da i vampiri ponekad traže žrtve na cestama, svjedoči i događaj iz siječnja 2005. godine, koji se desio na Glen Park Roadu. Očevici su opisali crnomanjastog gospodina dvadesetih godina koji je ugrizao čovjeka koji mu je dolazio u susret, a zatim skočio na prolaznika koji je ovome pokušao da pomogne. Žrtva je postala i jedna žena koja se tu našla i koja je tvrdila da joj je odgrizao komad mesa sa ruke. Policija je, međutim, izjavila da izvješće o takvom događaju nije primila i priču svrstala u urbane legende. Možda s pravom, ali tko ima hrabrosti neka se sam uvjeri da li je to tako.

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1,99 CHF

AUSTRIJA

1,55 EUR

SRBIJA

120 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznajte šta Vas očekuje u budućnosti.