Astro INDEX

Runa Hagal, Haegl, Hagalaz-Analiza, korijeni i povijesni pogled

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email

Analiza:
Ideja uništenja starog kao neophodnog da bi izraslo novo, kao u nordijskom mitu o Ragnaroku, vrlo važna za razumijevanje ove rune. Runa Haga se nalazi između Kena (vatra) i Isa (led), i podsjeća nas na nordijski mit o nastanku svijeta i kreativnom potencijalu koji leži između te dvije suprotnosti. Kao karta Kule u tarotu, Hagal je negativna runa samo ako odlučimo da je tako tumačimo i odbijamo učenje lekcije koje ona donosi. Kako se ova runa nalazi na početku drugog ætt, ona označava i početak i kraj, izbacujući nas iz sigurnosti Wynau. Ona je slična životnoj situaciji u kojoj kad nešto ide savršeno, možete očekivati ​​da će vam sudibna zadati jedan solidan udarac u glavu samo da bi provjerila da li ste pažljivi. Ovaj božanski poziv na buđenje se događa često u životu, ali često je pogrešno tumačen kao božanska kazna. Nažalost, takvi događaji će se ponavljati sve dok osoba ne shvati njihovu lekciju.

korijeni:
Osnovno značenje Rune Hagalaz je grad (led koji pada s neba, ne velika ljudska naseobina). Porijeklo iz IE korijena * kaghlo- (mali komad kamena, grad) je izravno i nedvosmisleno. Zanimljivo je da je (verovato zbog rijetke upotrebe riječi) samo ime Rune imalo veći utjecaj na razvoj germanskih jezika nego originalni korijeni; moderna engleska riječ “hail” potječe izravno baš od imena Rune.

Alternativni načini izgovora:
OHG – hagalaz
OE – haegl
ON – hagall, Hagal, HAGL
GO – hagl, haal

Povijesni pogled:
Gradu je vrlo nezgodna stvar za sve ljude, ali za narode koji ovise od zemljoradnje, on je bio najdestruktivnija sila za koju su znali. Za razliku od suša ili sličnih nepogoda za koje je potrebno duže vrijeme, grad je nešto što udara odjednom iu roku od nekoliko minuta uništava cijelu ljetinu, ostavljajući ljude gladnim.

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1,99 CHF

AUSTRIJA

1,55 EUR

SRBIJA

120 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznajte šta Vas očekuje u budućnosti.