Runa Hagal, Haegl, Hagalaz-Analiza, korijeni i povijesni pogled

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Analiza:
Ideja uništenja starog kao neophodnog da bi izraslo novo, kao u nordijskom mitu o Ragnaroku, vrlo važna za razumijevanje ove rune. Runa Haga se nalazi između Kena (vatra) i Isa (led), i podsjeća nas na nordijski mit o nastanku svijeta i kreativnom potencijalu koji leži između te dvije suprotnosti. Kao karta Kule u tarotu, Hagal je negativna runa samo ako odlučimo da je tako tumačimo i odbijamo učenje lekcije koje ona donosi. Kako se ova runa nalazi na početku drugog ætt, ona označava i početak i kraj, izbacujući nas iz sigurnosti Wynau. Ona je slična životnoj situaciji u kojoj kad nešto ide savršeno, možete očekivati ​​da će vam sudibna zadati jedan solidan udarac u glavu samo da bi provjerila da li ste pažljivi. Ovaj božanski poziv na buđenje se događa često u životu, ali često je pogrešno tumačen kao božanska kazna. Nažalost, takvi događaji će se ponavljati sve dok osoba ne shvati njihovu lekciju.

korijeni:
Osnovno značenje Rune Hagalaz je grad (led koji pada s neba, ne velika ljudska naseobina). Porijeklo iz IE korijena * kaghlo- (mali komad kamena, grad) je izravno i nedvosmisleno. Zanimljivo je da je (verovato zbog rijetke upotrebe riječi) samo ime Rune imalo veći utjecaj na razvoj germanskih jezika nego originalni korijeni; moderna engleska riječ “hail” potječe izravno baš od imena Rune.

Alternativni načini izgovora:
OHG – hagalaz
OE – haegl
ON – hagall, Hagal, HAGL
GO – hagl, haal

Povijesni pogled:
Gradu je vrlo nezgodna stvar za sve ljude, ali za narode koji ovise od zemljoradnje, on je bio najdestruktivnija sila za koju su znali. Za razliku od suša ili sličnih nepogoda za koje je potrebno duže vrijeme, grad je nešto što udara odjednom iu roku od nekoliko minuta uništava cijelu ljetinu, ostavljajući ljude gladnim.

SKIDANJE CRNE MAGIJE TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

SLOVENIJA

1,05 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVEDSKA

7 SEK

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SRBIJA

60 RSD

MAKEDONIJA

35,4 MKD

MAĐARSKA

300 HUF

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

POZOVI ODMAH

SIGURNO

BRZO

POMAŽE

Saznajte šta Vas očekuje u budućnosti.