Astro INDEX

Runa Eh, Ehwaz-jedinstvo, unija, spajanje, veza, brak, vjenčanje, cjelina ….

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email

Konj je bio snažan simbol u gotovo svim kulturama. Često se vjerovalo da vuče kočiju sa Suncem preko neba. Jak, spretan i vjeran, njegova povezanost s ljudima je jedinstvena. On je omogućio čovjeku da obavlja poslove za koje je preslab i kreće na putovanja koja bi za njega bila predaleka. Konj ni pripitomljavanjem nije izgubio svoju snagu. Ehwaz predstavlja energiju i kretanje. To nije bezlični izvor energije, već živo biće koje ima potrebe i želje, ne obični rob. Taj izvor energije treba poštovati. Ehwaz nas uči partnerstvu, povjerenju i vjernosti onakvoj kakva se stvara između konj i jahača. Ovo je ravnoteža koja se mora postići na putu čiste magije.

interpretacija:
Jedinstvo je stvar koja se vrlo često spominje u magiji i misticizmu kao konačni cilj. Kabalisti teže postići jedinstvo s Keter, krunom, Sefir koji je sam po sebi simbol jedinstva (tek ispod njega, raspadom na Chokmah i Binah dolazi do pojave dualnosti). Riječ “joga” doslovno znači “jedinstvo.” Judeohrišćanski mistici traže “jedinstvo s Bogom.” Itd, itd …
Mnogo dodirljivija ideja je jedinstvo samog čovjeka. Zapitajte se za trenutak prosto pitanje “ŠTO sam ja?” Jedna prastara Indijska meditacija, poznata kao neti-neti (neither-neither, “niti-niti”) daje vrlo precizan odgovor na ovo pitanje:
“Ja nisam moje misli
niti moja pažnja
niti moja inituicija
niti moja logika (matematika)
niti moje znanje
niti moja sjećanja
ja nisam moja osjećanja
ja nisam moja tuga
niti moja sreća
niti moj bijes
niti moje sažaljenje
niti moj strah
niti moja hrabrost
ja nisam moja čula
ja nisam moj vid
niti moj sluh
niti moj dodir
niti moj miris
niti moj ukus
ja nisam moje tijelo
ja nisam moje ruke
niti moj kažiprst
niti … ”
Previše precizan za zapadni okus, vjerojatno, s obzirom da se popis nastavlja kroz još nekoliko stotina stihova. Ali točan, svakako. ŠTO je onda čovjek? Jedan dobar odgovor na ovo pitanje glasi: vreća žaba.
Zamislite vreću punu žaba. Svaka žaba ima svoj cilj, i skače u smjeru svog cilja. Neke žabe su velike, neke su manje. Neke su dominantne, i bore se s drugim žabama; druge bježe i sakrivaju se, i skaču u svom smjeru samo kada one velike ne gledaju. Međutim, što vidi promatrač koji tu vreću promatra izvana? On vidi kako se vreća pomiče manje-više u jednom pravcu, malo krivudajući – u smjeru u kojem se GENERALNO kreće najveći broj najsnažnijih žaba.
Žabe, naravno, predstavljaju čovjekove unutarnje impulse: želje, porive, psihološke reflekse usađene kroz obrazovanje, svjesne odluke, nesvjesne fiziološke porive, hormonalne utjecaje … ono što zovemo “ja” nije ništa drugo do taj pravac u kojem se kreće vreća, za sada. Zamislite kako bi se vreća kretala kada bi sve žabe skakale u istom pravcu – zamislite to, i zamislili ste sliku čovjeka koji prati svoj Tao, svoj put, svoju Istinsku Volju.
Shvaćanje naših “žaba” i stavljanje svih njih pod kontrolu volje (koja sa svakom žabom sve manje biva volja, a sve više postaje Volja) je proces koji se obično naziva samspoznaja. Ovaj Raido, recimo, služi kao rupica na vreći kroz koju ste mogli provirite i uočite neke od svojih žaba, i možda neke od njih zauzdate, možda neke malo osnažite … mijenjajući eventualno generalni pravac vreće koju zovete JA.
Ovo je proces koji za praktično sve ljude traje manje-više cijelog života. Ovo je također proces u kojem manje od pola promila čovječanstva premaši više od četvrtine puta. Choose your paths wisely.

asocijacije:
jedinstvo, unija, spajanje, veza, brak, vjenčanje, cjelina

Magijske upotrebe:
povezivanje odvojenih dijelova u cjelinu; održavanje neke cjeline na okupu. Tronova vladara i poglavica su često imali ovu Runu urezanu na sebi, da podrži jedinstvo njihove nacije. Kompleksne runske strukture (talismani, ekstremno kompleksne Bindrune) su često okruživane krugom Runa Eihwaz, da održe jedinstvo između svih dijelova.

NIKADA NIKADA NIKADA ne koristiti ovu Runu za stvaranje bilo kakve veze među pojedinačnim ljudima. Dva čovjeka mogu postati jedna cjelina samo ako se odreknu sebe samih kao pojedinaca – što je moguće, ali ne na silu. Ne treba je koristiti čak ni kod braka – mada Runa simbolizira brak, to ne znači da nju treba koristiti da se brak stvori.

EHWAZ – NAPREDAK, KONJ
Runa je povezana s konjem koji se smatra plemenitom životinjom. Označava dobar razvoj stvari, napredak u svakom pogledu, moguće putovanje. Također se povezuje uz povjerenje, vjernost i zajedništvo.

Prema Sinhronaru Ehwaz jedan od 4 Moći Trona: EHWAZ je Jedinstvo Konja i Jahača koje pročišćava Tron (Dali 8)

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1,99 CHF

AUSTRIJA

1,55 EUR

SRBIJA

120 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznajte šta Vas očekuje u budućnosti.