Astro INDEX

Peridot-Suze havajske boginje Pele

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email

Za majušne ali izuzetno kristale peridot se vjeruje da imaju moć da tjeraju zle duhove, naročito ako je kamen ugrađen u zlato. Također jačaju učinak bilo kojeg lijeka koji se pije iz pehara napravljenog od ovog kamena. Na Havajima se peridot cijeni kao suze havajske boginje Pele, boginje vulkana, a na havajskom otoku Oahu čitave plaže prekrivene su kamenčićima svetlozelenog peridota.

Pele je Boginja vatre i vulkana Havajskog arhipelaga. Za nju se ne zna u drugim dijelovima Polinezije. Na otoku Rarotonga postoji Pere, kći Mahuike (Maui), a kod Maora – Parevhenua mea. Oba ova božanstva su od manjeg značaja, dok je Pele na Havajima izuzetno važno božanstvo. Podignuti su joj mnogi oltari pored tokova lave, a postoji i njeno zasebno svećenstvo. Njezina majka je Haumea (Hina). Prema mitu, Pele je došla s Kahikija (Tahiti). Razlozi za njen dolazak su različiti: ponekad se veli da je ona pobjegla od starije sestre nakon što joj je ukrala muža ili, pak, da ju je odnijela poplava ili, opet, da je bila veliki moreplovac i veoma voljela putovati. Na svom kanuu doplovila je na Havaje s Pola Pola (Bora Bora). Pratio ju je brat, a ispod ruke je nosila svoju mlađu sestru Hi’iaku koja je bila rođena u obliku jajeta. S njom su putovali bogovi Ku i Lono (Tu), kao i mnoštvo manjih božanstava. Pele pristaje na svim otocima Havajskog arhipelaga i konačno se nastanjuje u vulkanu Kilauea na otoku Havaji. Postoje mnogi mitovi o ovoj božici iu njima se mogu pratiti život i običaji stanovnika Havajskog arhipelaga. U mitu o njenoj ljubavi prema Lohiau, mladom poglavici sa susjednog otoka, opisani su ples hula i igra kilu. Po drugom mitu, udvarao joj se čovjek-svinja Kamapua’a. Došlo je do borbe u kojoj je ona koristila vatru, a on maglu i kišu. Najzad su podijelili oblasti. Pele je uzela predio u kome se nalaze vulkani, a Kamapua’a vlažne i kišovite oblasti. Erupcija Pelinog bijesa opisana je u mitu o poglaviciKavahali. Za vrijeme proslave Lono (Rồng), Kavahali je pobijedio Pele u natjecanju u kojem sudjeluju samo poglavice. U bijesu, Pele je prekrila otok lavom, bacajući i vrelo kamenje čak u more. Povezana je i sa potopom. Razljućena što je muž ostavio, gonila ga je, a roditelji su joj dali more da je prati i nosi njezine kanue. Pele je ispred sebe sipala more iz svoje glave sve dok samo najviši vrhovi planina nisu ostali izvan vode. Kasnije se more povuklo na svoj sadašnji nivo. Pele je također i gospodarica munja, a njena ljudska inkarnacija je Hina ai Malama, “Hina koja jede mjesec”.

Mali kristali peridota će privući novac i bogatstvo u vaš dom. Peridot u vašoj torbi ili uz vaš mobitel će odvratiti džeparoše i pljačkaše. Na poslu peridot može biti koristan za poslove koji uključuju izravnu prodaju ili konverziju novca.
Peridot pomaže djeci da obnove razrušena priljateljstva i imaju manje straha od pritisaka vršnjaka. On će umiriti uznemirenu i hiperaktivnu životinju.

Kao sveopći lijek, peridot će olašati temperaturu kod groznice, kao i probleme sa žuči. Djelotvoran je u slučajevima ugriza insekata, otoka, astme i alergijskih reakcija. Pomaže u liječenju problema s grudima, srcem i plućima. Koristite peridot da ispunite misli, tijelo i duh osjećajem mira i blagostanja. On će postaviti štit oko vaš Aure. Podiže raspoloženje i usmjerava vas na pozitivno gledanje na stvari.

Peridot je u Egiptu vađen na otoku Zeberget prije oko 4.000 godina i to, legenda kaže, noću, zbog svoje osobine da svijetli u mraku. Otoci Zeberget bila su u vlasništvu kraljevske egipatske obitelji. Bila su pažljivo čuvana i svaki uljez je odmah hapšen i pogubljen, što dokazuje koliko je peridot smatran dragocjenim. Pošto je simbol boga Sunca obožavan u Egiptu, peridot je također obožavan kao kamen koji se odvojio od Sunca.
Pomalo iznenađujuće je to što su stari Egipćani tu zaista bili u pravu. Peridot se formira u kristal pod nevjerojatno visokim temperaturama i visokim pritiskom duboko u utrobi Zemlje. U meteoritima koji lutaju svemirom također je veliki pritisak i toplina, pa se u njima formira drago kamenje.
Drago kamenje, a među njima i peridot, nađeno je u unutrašnjosti nekih meteorita koji su pali na Zemlju. Stari narodi su cijenili peridot zbog njegove zaštitne moći, koja potječe od Sunca u njemu, a tera zle sile i duhove.
Križari su ga u srednjem vijeku donijeli s vulkanskog otoka Svetog Ivana u Europu, gdje je postao iznimno popularan kao “večernji smaragd” zbog svoje osobine da još ljepše sija na svjetlosti svijeća. Javlja se u različitim nijansama zelene, ali se najviše cijeni kamen boje zelenih staklenih boca.
Prema legendi, moć peridota uvećava se ako je ukrašen zlatom. Tako i zlatan prsten s peridot daje hrabrost u bitkama, otklanja strah i jača vezu muža i žene. Kažu da peridot umanjuje požudu svog nositelja ili ublažava osjećaje. Zbog toga je, navodno, odličan za sprječavanje preljuba.
Peridot također donosi novac, pa ga treba staviti na mjesto na kojem se čuvaju dragocjenosti, da bi privukao novac i dobre prilike. Pomaže da se pronađe izgubljeno.
Zbog sunčeve energije u sebi, peridot svog nositelja čini sretnom, druželjubivom i srdačnom osobom. Probušen ili postavljen u zlato oslobađa stresa. Stari Rimljani nosili su ga da bi se oslobodili depresije. Ima sposobnost da jača i regenerira sve organe i pospješuje san. Nekad je korišten za lakši porođaj jer, navodno, stimulira kontrakcije.

ASTROLOGIJA, TAROT TUMAČENJE I NUMEROLOGIJA telefonom

(Direktan poziv dodirom na broj telefona)

SRBIJA

120 RSD

HRVATSKA

0,46 EUR

0,63 EUR

ŠVAJCARSKA

1,99 CHF

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR

mob. od operatera

BiH m:tel

1,4 KM

BiH BH Telekom

1,4 KM

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Astrologija uživo

Astrologijom se jasnije sagledava pozicija u životu i životne okolnosti, što je neprocenljiva pomoć da se uspešnije funkcioniše.

Tarot online telefonom

Tarot otvaranje daje vrlo brz i jasan odgovor na konkretno postavljeno pitanje ili zamišljenu želju.

Natalne karte

Natalna karta je prikaz neba i rasporeda planeta i zvezda u trenutku našeg rođenja.

Numerologija

Vaš broj životnog puta je jedan od najuticajnijih numeroloških aspekata u okviru kompletne nauke o numerologiji.

Saznajte više o astrologiji kontaktiranjem astrologa koji će Vam pomoći da se uz razgovor, tarot i proricanje oslobodite štetne crne magije i unapredite Vaš život poznavanjem horoskopske karte.

Saznajte šta Vas očekuje u budućnosti.