Astro INDEX

Običaji i vjerovanja za Badnjak i Božić

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email

Ako ste se s nekim posvađali, danas je pravo vrijeme da uzmete slušalicu u ruke, nazvati ga i pomirite se.
obitelj se okuplja za trpezom
OBITELJ SE OKUPLJA ZA trpeze / FOTO: Thinkstock
Ako nekome dugujete nešto, danas bi trebalo dug vratiti kako ne biste dugovali cijele godine. Ovo su samo neki od starih običaja i vjerovanja u vezi s Božićem, najradosnijim kršćanskim blagdanom.
U okolici Niša običaj je da se prije jela svi ukućani istovremeno izuju jer se vjeruje da će se zbog toga žene brzo porađati.
To je praznik cijele obitelji, pa bi svi trebali biti na okupu, a posjećuje se samo najbliža rodbina ili prijatelji. Sam Božić slavi se tri dana, a praznovanje počinje na Badnjak, kada se siječe Badnjak i unosi u kuću.
Badnji dan
na badnji dan se ide u šumu po badnjak / foto: Thinkstock
NA BADNJI DAN SE IDE U ŠUMU PO BADNJAK / FOTO: Thinkstock
Već u ranu zoru, prije izlaska sunca na Badnjak domaćin sa sinovima ili unucima odlazi u šumu da siječe Badnjak. Obično se bira mlado, pravo hrastovo ili cerovo drvo, siječe se i zasijeca sjekirom ukoso, i to sa istočne strane.
Po narodnom vjerovanju, Badnjak se mora posjeći s tri snažna udarca. Kad se donese kući, uspravi se pored ulaznih vrata i tu stoji do večeri. U dom se unosi kad padne mrak, zajedno sa slamom i pečenicom. Domaćica u slamu pod stol stavlja orahe i razne slatkiše, koje djeca traže pijučući kao pilići. Slama se iz kuće iznosi u ranu zoru trećeg dana Božića. Večera na Badnjak je uvijek posna, ali bogata, da bi i nova godina bila rodna.
Božić
Božić je obiteljski blagdan, položajnik dolazi / foto: Thinkstock
BOŽIĆ JE OBITELJSKI PRAZNIK, položajnika DOLAZI / FOTO: Thinkstock
Prvi dan Božića je dan radosti, rađanja, obnavljanja života. Ujutro, prije svitanja, zvone sva zvona na pravoslavnim hramovima. Tog dana svi ukućani oblače najsvečanije odijelo.
Rano ujutro, u kuću dolazi položajnik, polaženik, student ili radovan, a uobičajeno je da to bude muško, zdravo, kršteno dijete. Česnica je nezaobilazni dio ručka u našoj tradiciji i ima ulogu slavskog kolača. Messi se rano ujutro od pšeničnog brašna i masti, bez kvasca. U nju se stavlja novčić, negdje i parče Badnjaka radi zdravlja, zrno kukuruza ili graha, pšenice …
Prije ručka, česnica se okrene slijeva nadesno i lomi na onoliko dijelova koliko ima ukućana. Po narodnom vjerovanju, tko dobije novčić biće zdrav i sretan cijele godine. Prase ili janje za pečenicu najčešće se kolje na Tucindan, dva dana pred Božić.
Stari običaji i vjerovanja za Božić i Badnji dan:

– Na Božić se sve započinje, ne treba biti praznih džepova i valja se i ponoviti.
– Ako na Božić padne kiša, vjeruje se da će roditi sve što se okopa motikom.
– U okolici Niša običaj je da se prije jela svi ukućani istovremeno izuju jer se vjeruje da će se zbog toga pilići istodobno izvoditi, žene brzo porađati, krave teliti, a ovce jagnjiti.
– U nekim krajevima se vjeruje da ne valja božićnu svijeću gasiti puhanjem, već je treba “umiriti” kruhom natopljenim vinom.
– Na jugu Srbije postojalo je vjerovanje da će djevojke i momci koji prespavaju na slami posutoj za Badnjak usniti budućeg supružnika.
– Valja posaditi neku biljku jer se vjeruje da će se sigurno primiti.
– Na Božić bi trebalo raditi stvari koje su nam tijekom godine zadavale probleme, da bismo ih u narednoj godini bolje svladavali.
– Valja da se položajnik ogrne guberom da bi bio deblji skorup na kajmaku, au nekim krajevima vjeruje se da je dobro izmaći mu stolicu kako bi se sreća zakovala za kuću.
– Od Božića do Svetog Stefana ne valja ni da se kuća čisti, au Vojvodini vjeruju da za vrijeme božićnih blagdana ne valja lupati na vrata da kokoši ne bi lupale jaja.
– Na Božić ne valja posuđivati ​​nikom ništa da se ne bi cijele godine razvlačili stvari iz kuće.
Pravila za Badnjak:

– Grehota je da se Badnjak preskače ili gazi, a njegova vatra se ne smije raspirivati ​​puhanjem.
– Nije dobro dirati ga kad je blizu da pregori, da se ne bi slomio na mjestu gdje je najviše istanjen vatrom.
– Ne valja zaspati dok Badnjak ne pregori.
– Dio pepela čuva se da bi ga pomiješanog s vodom pili protiv glavobolje.

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1,99 CHF

AUSTRIJA

1,55 EUR

SRBIJA

120 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznajte šta Vas očekuje u budućnosti.