Astro INDEX

Najstariji majanski kalendar na svijetu / Astrologija maya

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email

Najstariji majanski kalendar na svijetu pronađen je nedavno u maloj sobi u majanskim ruševinama Gvatemale iu njemu se uopće ne spominje propast svijeta krajem ove godine, saopštili su arheolozi. “Drevne Maje predvidjele su da će svijet preživjeti i da će 7.000 godina od danas stvari biti iste”, kaže jedan od istraživača.
William Saturno: Drevne Maje predvidjele su da će svijet preživjeti i da će 7.000 godina od danas stvari biti iste
Na zidovima sobe u ruševinama Ksultuna arheolozi su pronašli 1.200 godina stare astronomske podatke i kalendar koji su pisali kraljevski pisari u pokušaju da pronađu “harmoniju između nebeskih događaja i svetih rituala”, navodi se u studiji objavljenoj u listu “sajns”.
Hijeroglifi na zidovima datiraju iz devetog stoljeća što ih čini stotinama godina mlađim od dosad poznatih kalendara u Majanskim kodeksima koji su iz razdoblja 1300. do 1521. godine. Neki predstavljaju solarni kalendar, drugi ciklus venere od 584 dana i ciklus mjeseca od 780 dana, kaže vođa momčadi, arheolog William Saturno sa Sveučilišta Boston.
Oslikana figura muškarca vidi se na ulasku u majansku kuću, sa simbolima kakvi ranije nikad nisu viđeni
Stručnjaci upozoravaju da nema nikakvih naznaka u kalendaru da će do kraja svijeta doći, odnosno kalkulacije pronađene u sobici navode na zaključak da će svijet postojati i poslije 2012.
– Prvi put možemo vidimo što su na zidovima, kao na ploči, pisali pisari čiji je posao bio da budu službeni arhivari majanskog društva. Drevne Maje predvidjele su da će svijet preživjeti i da će 7.000 godina od danas stvari biti iste – rekao je Saturno.
– Zašto bi pisali ove silne brojke ako su znali da će svijet nestati krajem ove godine – pita stručnjak za majansku astronomiju Anthony Aveni sa Sveučilišta Hamilton u New Yorku.
Sve što se završava 2012. jedan od ciklusa kalendara, kaže Aveni.
Soba je dio većeg kompleksa majanskih ruševina u kišnim šumama Ksultuna na sjeveroistoku Gvatemale. Na zidovima se nalaze i potreti kralja koji sjedi i drugih figura, ali je očito da one nisu povezane s astronomskim izračunima, kažu znanstvenici.
Majanski kraljevi su prije odlaska u rat savjetovali astrologe, a na jednom od zidova nalazi se kalendar za mjesečevim mijenama koji pokriva razdoblje od oko 13 godina. Istraživači smatraju da je kalendar korišten kako bi se imalo u vidu koje božanstvo u određenom trenutku “nadgleda” mjesec. Aveni objašnjava da je kalendar omogućavao pisarima predvidjeti kada će biti pun mjesec godinama unaprijed. Takvi kalendari bili su srce majanske astrologije i rituala i korišteni su za savjetovanje kraljeva o odlasku u rat ili žetvi, rekao je on.
– Ovdje vidite astronomiju koju pokreće religija – rekao je Aveni.
Na susjednim zidovima nalaze se brojevi koji indiciraju četiri prolaska vremena. Za sada nije jasno što bi oni trebali predstavljati budući da su pisari koristili zidove kao ploču na kojoj su bilježili najčešće korištene formule ili proračune.
Arheolozi, međutim, vjeruju da je riječ o kombinaciji kalkulacija i određenih astronomskih događaja kao što su kretanje Marsa, Venere ili mjeseca.
Ksultun, koji se prostire na površini od 31 četvornog kilometra bio je grad u kome su živjele na desetke tisuća ljudi. Grad je otkriven prije oko 100 godina, ali je kuća u kojoj se nalazi kalendar prvi put primijećena 2010. godine.

ASTROLOGIJA, TAROT TUMAČENJE I NUMEROLOGIJA telefonom

(Direktan poziv dodirom na broj telefona)

SRBIJA

120 RSD

HRVATSKA

0,46 EUR

0,63 EUR

ŠVAJCARSKA

1,99 CHF

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR

mob. od operatera

BiH m:tel

1,4 KM

BiH BH Telekom

1,4 KM

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Astrologija uživo

Astrologijom se jasnije sagledava pozicija u životu i životne okolnosti, što je neprocenljiva pomoć da se uspešnije funkcioniše.

Tarot online telefonom

Tarot otvaranje daje vrlo brz i jasan odgovor na konkretno postavljeno pitanje ili zamišljenu želju.

Natalne karte

Natalna karta je prikaz neba i rasporeda planeta i zvezda u trenutku našeg rođenja.

Numerologija

Vaš broj životnog puta je jedan od najuticajnijih numeroloških aspekata u okviru kompletne nauke o numerologiji.

Saznajte više o astrologiji kontaktiranjem astrologa koji će Vam pomoći da se uz razgovor, tarot i proricanje oslobodite štetne crne magije i unapredite Vaš život poznavanjem horoskopske karte.

Saznajte šta Vas očekuje u budućnosti.