Astro INDEX

Mitologija Japanske astrologije

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email

Lunarni kalendar ima 12 godina i svaku godinu predstavlja jedna životinja, a Svinja je posljednja u tom ciklusu. Prema legendi, prorok Buddha je zamolio sve životinje da se sastanu za doček Lunarne Nove Godine. Na doček je došlo 12 životinja te je on svakoj od njih dao po jednu godinu. Buddha je prema tom predanju rekao da će svatko tko je rođen u određenoj godini imati karakteristike životinje čija je godina.
Lunarna nova godina ili Proljetni festival slavi se dva tjedna i prema ustaljenoj hiljadugodišnjoj praksi ima svoje strogo propisane rituale, kojih se Kinezi i danas pridrzavaju. Uoči blagdana, u kući se pravi veliko čisćenje, na vrata i zidove se kače pjesme o sreći i razne poruke koje ispisuju domaćini, posjećuje se rodbina i nosi se crvena odjeća, koja vazi kao boja sreće.
Postoji više legendi o zodijačkim animalnim znacima kineskog kalendara. Prema jednoj od njih, Car žada pozvao je na poklonjenje sve životinje, a prvih 12 koje stignu na raport, trebalo je budu počastvovane dobivanjem zodijačkog statusa. Kako bi stigle do Cara, životinje su trebale preplivati ​​rijeku. Mačka i Štakor su bili najgori plivači u životinjskom svijetu, ali vrlo bistra fela, te su zamolili dobroćudno Goveče da ih prebaci na drugu stranu. Kad su bili blizu obale, u Štakoru je prevladala žeđ za pobjedom, on prvo odgurnu Mačku u vodu, a potom stade smišljati kako prevariti Goveče. Čim je teškaš prešao rijeku, Štakor je iskočio na obalu i na bezobrazluk i inteligenciju stigao prvi. Tako Goveče do Cara stiže drugo, ledili su ga Tigar i Zec, zatim Zmaj, pa Zmija koja se sakrila Konju u grivu i na prevaru ga pretekla osvojivši šesto mjesto, a Konj sedmo. Za njima dođoše i Ovca, Majmun i Pijetao koji su pomagali jedni drugima. Jedanaesta životinja je Pas, a posljednja, dvanaesta – Svinja koja zamalo da ostane bez časti jer se usput bila najela, pa pridremao, i jedva stigla završiti utrku. Mačka je prispjela trinaesta i ostala ispod crte, sve zbog prefriganog Štakora kojeg bi pojesti čim ga vidi, a ni vodu nije u stanju podnijeti.
Po drugoj legendi, Car Jade naredio je Štakoru pozvati životinje na gozbu na kojoj će biti odabrani zodijački znaci. Štakor je slagao Mačku da je banket sljedećeg dana, pa je Mačka prespavala tulum, a kada se probudila shvatila je da je izigrana. Zato kažu ne prestaje juri mrskog glodavaca.
Ipak, pravda je donekle zadovoljena u Vijetnamskom zodijačkom kalendaru, gdje se umjesto Zeca, kao četvrti znak ipak pojavljuje Mačka, umjesto govečeta – vodeni Buffalo, a kao osmi znak figurira Ovan, a ne Ovca ili Koza.

Tradicionalni kineski kalendar počiva na ciklusima koji se zaokružuju svakih šest desetljeća. Osnovni ciklus ima 12 godina (sa životinjama kao maskotama) i ponavlja se pet puta. Nova godina je klizna, ona nastupa krajem siječnja ili početkom veljače, obično nakon drugog mladog mjeseca nakon zimskog solsticija, odnosno najkraćeg dana u godini.
Kinezi prate Lunarni kalendar, dok Zapad prati kretanje Sunca i Solarni. Službena Kina je 1911. prihvatila Međunarodna gregorijanski kalendar.

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1,99 CHF

AUSTRIJA

1,55 EUR

SRBIJA

120 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznajte šta Vas očekuje u budućnosti.