Astro INDEX

Jean Baptiste Morinus-Ptolomejeva astrologija u funkciji znanja

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email

Jean Baptiste Morinus je bio francuski astrolog i matematičar (1583-1656), koji je uživao ugled na francuskom dvoru. U tajne astrologije i alkemije ga je uveo škotski okultista, astrolog i alkemičar Davisson ,, te je uskoro postao slavniji od svog učitelja i biva angažiran kako osobni astrolog brojnih plemića i vladara među kojima su vojvoda od Luksemburga, kardinal Rišeljea i mazarin. Legenda kaže da je načinio horoskop u času u kom je rodjen budući vladar Luj XIV. Uživao je specijalnu naklonostkraljice Marije Francuske, Kristine Švedske i princeze Marije Lujze od Gonzaga, koja je kasnije postala poljska kraljica.

Pošto je stekao doktorat medicine u Avignonu 1613. godine, prestaje raditi kao liječnik da bi postao službeni astrolog vojvode od Luksemburga, a zatim i vojvode od Efijata. 1630. godine mu kralj nudi katedralu matematike na francuskom sveučilištu. Povodom jednog pamfleta protiv Kopernikovog sustava održao je polemiku protiv pristaša ovog astronoma. Njegova glavna dijela su: spis o Zemljanim koordinatama Astronomis jam a fundamentis integre et exacte Restituta (današnja astrologija od njezinih početaka i točno obnovljena), to Astrologia gallica, objavljena 1661. godine u Haagu i koju je osudila narodna skupština.

Morenu dugujemo aktuelizaciju Ptolomejeve astrologije u funkciji znanja stečenih u XVII-om stoljeću. Sa njima, astrologija počinje se oslobađa svog religioznog substrakta nasledjenog od starog doba, a na konjekturalnu znanost počinje se gleda racionalno.

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1,99 CHF

AUSTRIJA

1,55 EUR

SRBIJA

120 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznajte šta Vas očekuje u budućnosti.