Istraživanje Jupiterovih satelita

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Europska svemirska agencija (ESA) planira 2022. godine pošalje sondu istraživati ​​Jupiterove ledene satelite u potrazi za primitivnim oblicima života. Sonda JUICE (Jupiter Icy moons Explorer – Istraživač ledenih mjeseca Jupitera) biće lansirana iz europskog kozmičkog centra u kuru, u Francuskoj Gvajani, na raketi “Arijana”, a na odredište će stići 2030. gdje će najmanje tri godine obavljati detaljna promatranja, priopćila je ESA. Europska svemirska agencija (ESA) planira 2022. godine pošalje sondu istraživati ​​Jupiterove ledene satelite u potrazi za primitivnim oblicima života.

Sonda JUICE (Jupiter Icy moons Explorer – Istraživač ledenih mjeseca Jupitera) biće lansirana iz europskog kozmičkog centra u kuru, u Francuskoj Gvajani, na raketi “Arijana”, a na odredište će stići 2030. gdje će najmanje tri godine obavljati detaljna promatranja, priopćila je ESA.

Zadatak svemirske letjelice, čija će misija koštati više od milijardu eura, bit će proučavati atmosferu plinskog diva kao i njegove mjesece Europu, Ganimeda i Kalista, za koje se vjeruje da posjeduju unutarnje oceane, sredine potencijalno pogodne za nastanak primitivnih oblika života.

Jupiter – najveća planeta Sunčevog sustava
“Proučavaćemo uvjete koji bi ove satelite mogli učiniti pogodnim za život”, kazao je Fabio Favata, direktor koordinacijskog odbora za znanstveno planiranje ESA, dodajući da će JUICE biti prva sonda koja će ući u orbitu jednog od Jupiterovih mjeseca.

“Ti mjeseci imaju debelu koru leda ispod koje se najvjerojatnije nalazi ocean. Ukoliko ima nečeg, poput bakterijskog života, ono se nalazi u tim oceanima “, objasnio je on.

JUICE će najprije obaviti mjerenja debljine ledenog pokrivača na Europi, da bi 2032. ušao u orbitu oko Ganimeda, proučavajući njegovu ledenu površinu i unutarnji ocean pomoću kamera, spektrometar i radara.

SKIDANJE CRNE MAGIJE TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

SLOVENIJA

1,05 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVEDSKA

7 SEK

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SRBIJA

60 RSD

MAKEDONIJA

35,4 MKD

MAĐARSKA

300 HUF

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

POZOVI ODMAH

SIGURNO

BRZO

POMAŽE

Saznajte šta Vas očekuje u budućnosti.