Astro INDEX

Ankh -magični križ ili čvor

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email

Ankh je magični križ ili čvor, nazvan Živi (od Nem Ankh), i često se upotrebljava u ikonografiji suprotnosti. Svojim ovalom iznad križa mogao bi makrokozmički predstavljati sunce, nebo, zemlju, a mikrokosmičkom čovjeka. Najčešće se tumači kao znak koji izražava pomirenje suprotnosti ili sjedinjenje aktivnog i pasivnog načela, što, čini se, dobro potvrđuje činjenica da u ležećem položaju predstavlja dvostruka ljubana obilježja; kao i indijska predstava androgina, uspravljenog na lotosovu cvijetu i vrlo realistički izvedenog.
Tumačen na tradicionalniiji način, on je, prema Šandoru (Champdor), simbol milijuna godina budućeg života. Njegov krug je savršena slika onoga što nema nema ni početka ni kraja; predstavlja dušu koja je vječna, jer je proizašla iz duhovne tvari bogova. Križ prikazuje stanje transa u kojem e borio inicijant; ili točnije, on predstavlja stanje smrti i raspeće izabranika, pa su u nekim hramovima svećenici inicijanata polegali na krevet u obliku križa … Onaj tko je posjedovao geometrijski ključ ezoteričkih misterija, čiji je simbol upravo taj križ s ručkom, znao je otvoriti vrata svijeta mrtvih i mogao je otkriti skriveni smisao vječnog života.
Bogovi i kraljevi, a gotovo uvijek Izida, imaju u ruci taj križ kao znak da drže život i da su besmrtni. Pokojnici ga drže u ruci u času psihostazije ili kad su na sunčevoj barci kao znak da mole od bogova tu besmrtnost. Ankh je simbolizirao i središte iz kojeg teku božanske osobine i napici besmrtnosti: uhvatiti ga u ruke značilo je napiti se na samim izvorima. Križ se ponekad držao odozgo, za dršku – osobito za vrijeme pogrebnih svečanosti: tada je oblikom podsjećao na ključ; on je i bio ključ koji je otvarao vrata grobnice na Polju Ialou, u svijet vječnosti. Ponekad se križ s ručkom drži posred čela, među očima: takav uvodi inicijanta u misterije i obveze tajne: tim se ključem tajne zatvaraju pred profanima. Ako bi onaj, koji je uživao u najvišem viđenju, koji je bio obdaren vidovitošću i koji je probio koprenu onostranog, pokušao otkriti misteriju, zauvijek bi ga izgubio.
Ključ s drškom se često, kao simbol vječnosti, uspoređuje s Izidinom čvorom. To nije zbog pravaca pravih linija koje se u mašti produžuju u beskraj, već zato što se linije savijaju u zatvorenu krivu u kojoj se susreću. taj prsten simbolizira beskonačnu životnu energiju poistovjećen sa Izidora, odakle potječe svaki oblik života. Svi koji hoće da sačuvaju svoj život nose ga također i kao talisman. Križ sa drškom se može poistovjetiti i sa drvetom života, sa svojim stablom i krošnjom.
Izidin čvor, s nekom vrstom čipke koja okružuje grane i prsten križa, kao zamršene ili upletene kose, ima složenije značenje. Smislu znaka života i besmrtnosti dodaje smisao veza koje nas učvršćuju sa smrtnim i zemaljskim životom i koji je potrebno razmrsiti da bi se pristupilo besmrtnosti. Odriješi tvoje veze, kaže jedan tekst iz egipatske knjige mrtvih, razmrsi Neftisine kovrče ili: Blistavi su oni koji nose prsten. Oh! Vi koji nosite prsten! U sličnom smislu, jedna budistička knjiga ima naslov: Knjiga odmotavanja čvorova. Dok obični križ s ručkom simbolizira božansku besmrtnost, stečenu ili željenu, Izidin čvor ukazuje na uvjete za tu besmrtnost: odmotavanje čvorova, u doslovnom smislu, razrješenje.

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1,99 CHF

AUSTRIJA

1,55 EUR

SRBIJA

120 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznajte šta Vas očekuje u budućnosti.